- Hva skal man si? Jeg, som helt fra jeg var liten, tok vare på skadde fugler for å pleie dem, har hjulpet Dyrebeskyttelsen med å fange forvillede katter for å redde dem, og har hatt dyr hele mitt liv – jeg ble stevnet for retten for å bryte dyrevernloven. Jeg ble dømt i tingretten, og dette vil uavhengig av ankesaken i lagmannsretten, henge med meg for resten av livet, sier Lena Haugland.

Hennes «forbrytelse» er at hun eier og avler hunder av rasen engelsk bulldog.

- Jeg har bestandig hatt hunder, og har vokst opp med dem. Vi har hatt mange ulike raser. For noen år siden ble jeg kjent med den engelske bulldoggen, og fant ut at den slett ikke var den forkrøplede, usunne rasen den blir fremstilt som. Jeg oppdaget en livlig, sprek og morsom hund, som gjerne ble med på tur og andre aktiviteter. Ettersom jeg selv ikke er en som driver med toppturer, fant jeg at denne rasen passet meg bedre enn en riesenschnauzer eller vorsteher.

Målet har alltid vært å drive avl for å få frem sunne hunder

Jeg var velkjent med at rasen hadde utfordringer, og målet mitt ble dermed å drive avl for å få frem så sunne hunder som mulig, forteller Lena om hvordan hunderasen kom i hennes eie. 

Hun satset hardt på hunder som var i stand til føde selv, som hadde sunn konstruksjon, ingen bevegelsesproblemer og som hadde normal pust. Hun engasjerte seg i klubben, og har helhjertet støttet alle prosjekter som er igangsatt for å kartlegge og redusere helseutfordringene individer i rasen kan være utsatt for. Hun har gledet seg over fremgangen, og har hatt en lang rekke fornøyde valpekjøpere hun har god kontakt med.

Likevel havnet hun i en rettsak som også åpnet slusene for grov hets, først og fremst på nettet. Merkelapper som «pervers», «pengegrisk» og «Mengele-oppdretter» er blitt klistret på henne i det offentlige rom. 

- Men hvorfor ble akkurat du, som en av seks oppdrettere, anmeldt?

- Det vet jeg ikke. Det har jeg aldri fått noen forklaring på av Dyrebeskyttelsen. Vi var ti bulldoggoppdrettere som fikk et brev fra advokatselskapet Glittertind med advarsel om at hvis vi fortsatte vårt oppdrett, ville vi bli stevnet. Så har de åpenbart valgt ut tre av oss til «finalen». Jeg antar det var fordi vi hadde vært aktive i klubben og med helsearbeid, og selv drev oppdrett. Stevningen kom høsten for to år siden. På nyåret 2021 valgte vi å stå frem i det offentlige rom med fullt navn, heller enn å overlate det til ryktene. Vi har ikke noe å skamme oss over, sier Lena bestemt. 

Utsatt for grov hets, og redd for personlige angrep

Det var forbundet med både frykt og ubehag å stå frem. Lena Haugland var redd for personlige angrep mot hus og hjem. Hun fjernet øyeblikkelig adressen fra kennelens hjemmeside, og sørget for at det i størst mulig grad var folk hjemme i huset til enhver tid.

- Jeg har sett hva som kan skje med andre om noen oppfatter det slik at de har mishandlet dyr. Det kan utvikle seg til et regelrett mobb-angrep. Jeg var rett og slett redd for å få hus og bil nedtagget.

- Og jeg var ikke den eneste som kjente det på den måten. Alle vi seks oppdrettere opplevde sterkt ubehag, og utryggheten krøp inn i hverdagen. Heldigvis har vi ikke opplevd fysiske angrep, men til gjengjeld har vi fått gjennomgå på de digitale flater. Det har vært en enorm og svært stygg hets, sier Haugland. 

Stevningen og de to rettsakene – tingrettens behandling og ankesaken i lagmannsretten – har vært diskutert og kommentert i mange ulike diskusjonsforum og på sosiale medier.

- Det er utrolig hva folk som aldri har møtt meg eller sett hundene mine, kan finne på å si. Jeg er blitt kalt «pengegrisk» - til tross for at jeg, som de fleste oppdrettere, bruker langt større summer på hundene mine enn det jeg har i inntekt på et valpekull. Jeg er blitt karakterisert som «dyremishandler», og kalt for navn som peker mot Nazi-Tyskland og syke og forkvaklede mennesker. Alt fordi jeg eier og oppdretter friske og funksjonelle hunder av en stigmatisert rase. Det har vært nedbrytende og kvalmende å se hva folk kan få seg til å mene og skrive. Selvsagt går det ut over humøret og hverdagen min, og det har også vært belastende for familielivet, påpeker hun.

Lena Haugland har tidligere tidvis hjulpet Dyrebeskyttelsen Norge lokalt. 

- Jeg har blant annet vært involvert i arbeidet med å fange forvillede katter for kastrering og sterilisering, har selv adoptert katter, og har fremsnakket Dyrebeskyttelsen til venner for å få dem også til å ta til seg hjemløse katter. På mange områder gjør Dyrebeskyttelsen en utmerket jobb, men jeg kan ikke lenger stille opp for en organisasjon som har trukket meg for retten og har angrepet meg personlig. Det er trist, men slik er det, sier Haugland.

- Hva tror du skjer om det blir tap i lagmannsretten?

- Jeg vet egentlig ikke, men jeg frykter for hva som skjer med rasen. Useriøse aktører med bulldogg-liknende hunder har allerede fått solid fotfeste i Storbritannia, hvor de selger hunder med «spennende farger», og markedet er tydeligvis stort. De har også begynt å dukke opp i Danmark og Sverige. Dette er krefter som vil få fritt spillerom om den seriøse, registrerte og helsesjekkede delen av populasjonen faller bort.

- Men hva med deg selv?

- Det har jeg egentlig ikke tenkt så mye over. Jeg konstaterer bare at jeg har vært en brikke i et spill, at jeg er blitt ofret i en meningsløs rettsak. Hund og hundeavl har vært selve livet for meg.

Lena Haugland er stolt av oppdrettet sitt

- Jeg er stolt av oppdrettet mitt, over at jeg har hunder som føder selv, som er testet for pusteproblemer med utmerket resultat, totalt sett har utmerket helse og har fornøyde valpekjøpere som jeg har kjempegod kontakt med. Jeg setter som vilkår for at folk skal få kjøpe hund av meg at de, gjennom hele hundens liv, lar meg få all informasjon om deres helsetilstand. Men nå har Dyrebeskyttelsen valgt å kaste meg og de andre oppdretterne under bussen for å få frem et poeng, sier hun oppgitt.

Men en liten god ting er det kommet ut av det:
- Rettssaken har i det minste ført til at folk er blitt mer bevisste når de kjøper hund. Jeg merker at potensielle valpekjøpere stiller flere spørsmål om helse før de bestiller valp. Og det er kjempebra, for folk bør gjøre grundige undersøkelser før de kjøper hund, uansett rase, understreker hun.

Saksøkt av strategiske grunner

Det har kommet frem at grunnen til at Dyrebeskyttelsen valgte å saksøke seks navngitte oppdrettere, var at de var usikre på å rettsapparatet ville ta saken om den bare ble anlagt mot tre organisasjoner (Norsk Kennel Klub, Norsk Cavalierklubb og Norsk Bulldog Klubb).

DBNs advokat Emmanuel Feinberg har beklaget at oppdretterne hadde blitt utsatt for en personlig belastning.

- Det kunne han egentlig spart seg. Det er greit at de erkjenner at de har påført oss store personlige belastninger, men jeg trenger ingen beklagelse. Den kan ikke veie opp for skaden disse to rettsakene har påført meg og de andre oppdretterne.

- Dette vil henge med meg resten av livet. Om noen om ti år googler navnet mitt, vil det komme opp at jeg ble dømt i Oslo Tingrett for brudd på Dyrevelferdsloven. Og det vil dukke opp haugevis av ondsinnede, sjikanerende kommentarer. Det er prisen vi må betale, vi som uforskyldt har blitt en del av dette, avslutter Lena Haugland.